De Stijl fietsroute

met 10 beelden van Boris Tellegen - Mondriaan ontmoet Rietveld

Tijdens het Mondriaan tot Dutch Designjaar is in de provincie Utrecht een project gestart met de uitgangspunten van De Stijl in gedachten. Samenwerking tussen verschillende disciplines en tussen vijf gemeenten. Het toepassen van fietsinnovaties met daarbij een belangrijke rol voor een kunstenaar. De fietsroute tussen de stad van Rietveld (Utrecht) en de stad van Mondriaan (Amersfoort) wordt verbonden door 10 bijzondere beelden van kunstenaar Boris Tellegen. Bewegwijzering en routevormgeving ondersteunen de beelden en geven samen vorm aan een fenomeen. Een fietspad voor langeafstandsverkeer, met name bedoeld om het aantal auto’s op de weg terug te brengen.

Van Utrecht naar Amersfoort
De fietsroute loopt vanaf de Kleine Singel in Utrecht, via De Bilt, Den Dolder, langs het spoor door de Soester bossen tot aan de nieuwe westelijke rondweg waarna je snel het station Amersfoort bereikt en vice versa. De route is ongeveer 19 km lang. Inmiddels zijn er zes beelden geplaatst in Amersfoort, Utrecht en Soest. De voltooiing van de volgende vier beelden zijn gepland in mei en juni 2018.

De route is interessant voor recreatiefietsers maar ook forenzen worden al verleidt om deze route te gaan gebruiken. Met een e-bike ben je snel op je werk en weer thuis, gezond voor jezelf en het milieu. Bij wijze van test zijn al enkele proefvakken met aangepaste belijning aangebracht. De realisatie van de gehele route als fietsroute door 5 gemeenten zal in fasen worden gerealiseerd en daarmee nog enige tijd vergen.
 

Tien beelden
De tien beelden van Boris Tellegen vormen met hun ruim 6,5 meter hoog en een omvang van ca 55 x 55 cm een klassiek bouwelement: een vierkante paal of zuil. Ze kunnen worden geassocieerd met grenspalen, totempalen of heipalen. De beelden hebben een zelfde contour, maar zijn ontworpen vanuit de plek waar ze staan. Dit zijn stedelijke plekken, rafelranden of prachtige natuur. Het kunstwerk van Boris Tellegen roept Stijl-iconen in herinnering, maar reflecteert daar eigentijds op. Zochten Mondriaan, Rietveld en andere kunstenaars naar universele harmonie, de beelden van Tellegen zijn juist cryptisch, soms rauw en ontregelend. Net als de werken van De Stijl kunstenaars, kun je de beelden van Boris Tellegen ook levendig, vrij, en vrolijk noemen.

Bezoek ook het Centraal Museum en Mondriaanhuis
Behalve als snelle verbinding tussen Amersfoort en Utrecht, kun je de route ook rijden als een speurtocht. Fietsers kunnen de verschillende onderdelen ‘verzamelen’ en samenvoegen tot een betekenisvol geheel. De beelden dagen je uit om de complete route te fietsen om de totale compositie te omvatten. Smaakt het naar meer? Dan rijdt je door naar het Centraal Museum in Utrecht  of het Mondriaanhuis in Amersfoort om je verder te verdiepen in De Stijl, maar ook de waardevolle betekenis van de kunsten in het algemeen.

De opdracht aan Boris Tellegen werd verstrekt door de gezamenlijke opdrachtgevers: stichting Amersfoort in C, Centraal Museum, gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort in nauwe samenwerking met de Provincie Utrecht (Cultuur en Mobiliteit).
Partners zijn gemeenten De Bilt, Soest en Zeist (Cultuur en Mobiliteit).

Mede mogelijk gemaakt door: