Fiets mee van Mondriaan naar Rietveld! - 24 juni opening beelden langs De Stijl fietsroute

Tussen Utrecht, de stad van Gerrit Rietveld en Amersfoort de geboortestad van Piet Mondriaan zijn 10 beelden geplaatst die de bijzondere band tussen deze steden markeren. De beelden van kunstenaar Boris Tellegen (1986) zijn ruim 6,5 meter hoog en staan langs De Stijl fietsroute die via De Bilt, Zeist en Soest de steden met elkaar verbindt. Op zondag 24 juni wordt het kunstproject officieel geopend met een feestelijke fietstocht van Amersfoort naar Utrecht. Meedoen? Meld u aan!

Mondriaan ontmoet Rietveld

Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld werden op fietsafstand van elkaar geboren. Ondanks dat hebben deze leden van De Stijl elkaar nooit ontmoet. Langs deze De Stijl fietsroute van ongeveer 20 kilometer creëerde Tellegen 10 beelden die een ontmoeting symboliseren tussen deze kunstenaars van De Stijl. In de monumentale street art  van Tellegen schuilt een ode aan De Stijl; de kleurige kunstwerken in Utrecht en Amersfoort verwijzen duidelijk naar het werk van Rietveld en Mondriaan, de beelden tussen de steden spelen meer in op hun directe, vaak natuurlijke omgeving. De beelden dagen uit om de complete route te fietsen om de totale compositie te omvatten.

Feestelijke opening op de fiets

Op zondag 24 juni start om 12.30 uur in Amersfoort bij het Mondriaanhuis een fietstocht. Deelnemers fietsen langs de verschillende beelden door vijf gemeentes; Amersfoort, Soest, Den Dolder, De Bilt, Utrecht. Het eindpunt is het Centraal Museum. Het gaat deze dag niet om wie het snelste kan fietsen, maar om de plezier van het fietsen in een mooie omgeving. Stadsfiets, ligfiets, éénwieler of driewieler, iedereen kan op zijn eigen fiets meedoen in eigen tempo. De deelnemende fietsers worden uitgedaagd om het traject van ongeveer 20 km extra goed te observeren. Bij verschillende beelden kunnen de deelnemers punten verzamelen en vragen beantwoorden waarmee ze kans maken op leuke prijzen. Alle deelnemende fietsers moeten uiterlijk om 16.00 bij het Centraal Museum zijn waar er een prijsuitreiking is en onder alle deelnemers wordt een fiets verloot.

Sluit je aan!

Deelname aan deze fietstocht is gratis, maar de capaciteit is beperkt. Er kunnen bij de start maximaal honderd deelnemers meefietsen. Aanmelden kan tot en met maandag 18 juni. Uiteraard is de fietsroute openbaar en kan iedereen zich op 24 juni op eigen gelegenheid de route fietsen; van Mondriaan naar Rietveld.

Eerste Rietvelddag

Opening van het kunstproject is ook de start van de eerste nationale Rietvelddag. Gerrit Rietveld werd 130 jaar geleden op zondag 24 juni 1988 in Utrecht geboren. In het Centraal Museum en onder andere het Rietveld Schröderhuis zijn deze zondag daarom extra activiteiten. Check de website van het museum voor het hele programma. Dit jaar werd ook de eerste Mondriaandag georganiseerd op 7 maart de geboortedag van Piet Mondriaan. Dit wordt ook een jaarlijks event waar onder andere Het Mondriaanhuis, geboortehuis van de schilder, dan verschillende publieksactiviteiten organiseert.

Snelle fietsroute

De Stijl fietsroute wordt de komende jaren door diverse verbeteringen aan de fietsinfrastructuur een fietsroute of doorfietsroute. Hierdoor ontstaat een nog snellere fietsverbinding tussen Utrecht en Amersfoort. Dit zal woon-werkverkeer op de (elektrische)fiets aantrekkelijker maken en het autoverkeer tussen de steden terugdringen. De route kan uiteraard ook gefietst worden als recreatieve tocht. Fietsers die verleidt worden door de kunstwerken kunnen doorrijden naar het Centraal Museum in Utrecht of het Mondriaanhuis in Amersfoort om zich verder te verdiepen in De Stijl.