Utrecht & Amersfoort - De broedplaats van De Stijl

De regio Utrecht & Amersfoort mag met recht de broedplaats van De Stijl genoemd worden, want de vier belangrijkste kunstenaars zijn er geboren: Theo van Doesburg (Utrecht, 1883), Bart van der Leck (Utrecht, 1876), Gerrit Rietveld (Utrecht, 1888) en Piet Mondriaan (Amersfoort, 1872). Oprichter Theo van Doesburg was een geboren Utrechter, en samen met zijn collega’s uit Utrecht en Amersfoort zorgde hij voor een radicale omslag in de kunst. Traditionele kunstuitingen werden vervangen door rechte lijnen, geometrische vormen en het gebruik van een minimum aan kleuren (primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs). De regio Utrecht & Amersfoort is sindsdien nauw verbonden geweest met De Stijl, en in beide steden zijn nog veel kunstwerken en invloeden zichtbaar.

Er zijn verschillende fietsroutes waarmee je de invloed van De Stijl met eigen ogen kan aanschouwen. Er is zelfs een fietsroute tussen Utrecht en Amersfoort die verbonden wordt door 10 kunstwerken geïnspireerd op De Stijl. Ook kan je wandelroutes lopen langs bijzondere ijkpunten van De Stijl in Utrecht en Amersfoort.

Daarnaast heeft het Centraal Museum te Utrecht de grootste Rietveld collectie, die je regelmatig in het museum kunt bewonderen en is het vernieuwde Mondriaanhuis te Amersfoort een bijzondere beleving voor jong en oud. Rondom De Stijl is er dus voldoende te zien en te doen in de provincie Utrecht!

Mondriaan en Rietveld

                           

Vooral Mondriaan en Rietveld hebben hun sporen achtergelaten in de regio. Zo is in Amersfoort het geboortehuis van Piet Mondriaan te bezoeken, en wordt het iconische Rietveld Schröderhuis (UNESCO-werelderfgoed) in Utrecht gezien als architectonisch hoogtepunt van De Stijl. Utrecht heeft bovendien de grootste Rietveldcollectie ter wereld, waaronder de originele Rood-blauwe stoel, die permanent is te zien in het Centraal Museum.