Architectuurcafé: Do’s, don'ts en dilemma’s van restauratie en remake

Reeds plaatsgevonden


Veel van Rietvelds ontwerpen dateren van ruim vijftig jaar geleden, sommige zelfs van 100 jaar geleden. Inmiddels zijn met regelmaat reparaties, renovaties en restauraties noodzakelijk van zijn meubels, gebouwen en andere ontwerpen. Om goedkoop te kunnen bouwen werkte Rietveld regelmatig met materialen die de tand des tijds niet altijd hebben doorstaan of die inmiddels niet meer beschikbaar zijn. Daarbij, Rietvelds vormgeving was abstract voor zijn tijd en vroeg om technieken die toen nog niet voorhanden waren. Hoe restaureer je een monument met de materialen en technieken van nu? En met welke dilemma’s krijg je te maken? 

Er zijn ook nogal wat ontwerpen van Rietveld die nooit gerealiseerd zijn of waarvan slechts een enkel exemplaar bestaat. Mag je een ontwerp in de huidige tijd opnieuw of voor het eerst het licht laten zien? Tijdens de bouwfase is de ontwerper immers vaak direct betrokken, heeft er zijn stem in en stuurt in allerlei fasen bij. Hoe zorg je dat een 'remake' in de geest van de bedenker wordt uitgevoerd en hoe 'heilig' is het ontwerp daarbij?

Tijdens dit Architectuurcafé gaat het over de 'do's, don'ts en dilemma’s' van restauratie, renovatie en remake, zoals die ervaren wordt in de praktijk van deskundigen uit de kunst, vanuit het ambacht en de architectuur.

Met medewerking van Ludo van Halem, conservator 20ste eeuwse kunst van het Rijksmuseum; Titus Darley van Ambar, bekend als maker van remakes van meerdere Rietveldstoelen en Wessel de Jonge, architect en restaurator van onder meer Zonnestraal van Dudok in Hilversum en Rietvelds Biënnalepaviljoen in Venetië.

Wanneer

  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden

Reviews

Terug naar overzicht