Te zien en te doen

In Utrecht en Amersfoort zijn meerdere activiteiten te zien en te doen die met De Stijl kunststroming zijn verbonden. Van de permanente expositie van Rietveld meubilair in het Centraal Museum tot aan het woonhuis van Piet Mondriaan.

Centraal Museum

De Rietveldcollectie van het Centraal Museum bestaat uit circa 300 objecten, de grootste Rietveldcollectie ter wereld. Een groot deel is persoonlijk door Rietveld geschonken ter gelegenheid van zijn eerste overzichtstentoonstelling. Gerrit Rietveld was van oorsprong meubelmaker. Hij werd in 1919 lid van De Stijl en ontwikkelde zich later tot zelfstandig architect. Rietveld maakte de idealen van De Stijl ruimtelijk zichtbaar, met als iconisch hoogtepunt het Rietveld Schröderhuis. Ook het Rietveld-Schröderarchief wordt door het Centraal Museum beheerd. Een mooie selectie meubelen van Rietveld is permanent te zien in het Rietveld Schröderhuis. En de hele collectie, inclusief archief, is via de website van het Centraal Museum te bekijken. Lees meer.

Het Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis is het architectonische hoogtepunt van de kunststroming De Stijl. Het huis is in 1924 ontworpen door de Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld, in opdracht van weduwe Truus Schröder. Het is het enige gebouw dat volledig volgens de architectonische principes van De Stijl is gerealiseerd, en een echt Utrechts icoon. Een baanbrekend ontwerp, waarbij elke ruimte een eigen verhaal vertelt. Het Rietveld Schröderhuis staat samen met onder andere de Eiffeltoren en Big Ben op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Lees meer.

Rietveldpaviljoen

Het Amersfoortse Rietveldpaviljoen uit 1959 is een van de belangrijkste latere werken van architect Gerrit Rietveld. Het is een gerespecteerd voorbeeld van het functioneel, zakelijk bouwen van na de Tweede Wereldoorlog. Met zijn sobere, bijna Spartaanse trekken, onderscheidt het Rietveldpaviljoen zich internationaal om zijn ruimtelijke kwaliteiten. Rietveld ontwierp het gebouw destijds als tentoonstellingsruimte ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad Amersfoort, die in deze periode een grote moderniseringsslag maakte onder leiding van de ‘rode’ burgemeester Hermen Molendijk. Lees meer.

Mondriaanhuis: De wereld van Piet Mondriaan

Het geboortehuis van Piet Mondriaan (1872) is een nieuwe, museale beleving voor jong en oud. Stap in de wereld van Piet Mondriaan en maak kennis met de eigenzinnige kunstenaar. Ontdek zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden. Bezoek zijn op ware grootte nagebouwde atelier in Parijs. Kruip in de huid van de kunstenaar en ervaar zijn artistieke zoektocht in New York. Lees meer.

De Stijl activiteiten in regio Utrecht & Amersfoort