Te zien en te doen

Centraal Museum

De Rietveldcollectie van het Centraal Museum bestaat uit circa 300 objecten, de grootste Rietveldcollectie ter wereld. Een groot deel is persoonlijk door Rietveld geschonken ter gelegenheid van zijn eerste overzichtstentoonstelling. Gerrit Rietveld was van oorsprong meubelmaker. Hij werd in 1919 lid van De Stijl en ontwikkelde zich later tot zelfstandig architect. Rietveld maakte de idealen van De Stijl ruimtelijk zichtbaar, met als iconisch hoogtepunt het Rietveld Schröderhuis. Ook het Rietveld-Schröderarchief wordt door het Centraal Museum beheerd. Een mooie selectie meubelen van Rietveld is permanent te zien in het Rietveld Schröderhuis. En de hele collectie, inclusief archief, is via de website van het Centraal Museum te bekijken.

Maar in het Centraal Museum is meer van kunststroming De Stijl te bewonderen. Een bijzondere deelcollectie in het Centraal Museum is die van Theo van Doesburg. Theo van Doesburg werd op 30 augustus 1883 geboren als Christian Emil Marie Küpper. Al vroeg nam hij de naam aan van zijn stiefvader en werkelijke opvoeder Theodorus Doesburg, en voegde daar later ‘van’ tussen. Van Doesburg was kunstcriticus, schilder, dichter, Dada-performer, en oprichter van De Stijl. Het Centraal Museum heeft een collectie schetsen en ontwerpen permanent in bruikleen.

Bezoek de website

Rietveldpaviljoen

Het Amersfoortse Rietveldpaviljoen uit 1959 is een van de belangrijkste latere werken van architect Gerrit Rietveld.

Het is een gerespecteerd voorbeeld van het functioneel, zakelijk bouwen van na de Tweede Wereldoorlog. Met zijn sobere, bijna Spartaanse trekken, onderscheidt het Rietveldpaviljoen zich internationaal om zijn ruimtelijke kwaliteiten. Rietveld ontwierp het gebouw destijds als tentoonstellingsruimte ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad Amersfoort, die in deze periode een grote moderniseringsslag maakte onder leiding van de ‘rode’ burgemeester Hermen Molendijk.

Meer dan vijftig jaar fungeerde het Rietveldpaviljoen als hét centrum voor moderne kunst in Amersfoort, met talloze (inter)nationale exposities. Speciaal met het oog op de tentoonstelling ‘De stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig.’ in 2017 onderging het paviljoen een renovatie. Door deze renovatie van het Rietveldpaviljoen en de aanleg van een park rondom het paviljoen staat het gebouw letterlijk in een ander daglicht en komen de ruimtelijke kwaliteiten optimaal tot hun recht.

Lees meer

Mondriaanhuis: De wereld van Piet Mondriaan

Het geboortehuis van Piet Mondriaan (1872) is een nieuwe, museale beleving voor jong en oud. Stap in de wereld van Piet Mondriaan en maak kennis met de eigenzinnige kunstenaar. Ontdek zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden. Bezoek zijn op ware grootte nagebouwde atelier in Parijs. Kruip in de huid van de kunstenaar en ervaar zijn artistieke zoektocht in New York.

Bezoek de website

Het Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis is het architectonische hoogtepunt van de kunststroming De Stijl. Het huis is in 1924 ontworpen door de Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld, in opdracht van weduwe Truus Schröder. Het is het enige gebouw dat volledig volgens de architectonische principes van De Stijl is gerealiseerd, en een echt Utrechts icoon.

Kenmerkend zijn de vloeiende overgangen tussen binnen en buiten, en het gebruik van de kleuren rood, blauw en geel, gecombineerd met wit, grijs en zwart. Het resultaat is een grote, lichte leefruimte, die met behulp van schuifwanden in verschillende vertrekken kan worden opgedeeld. 

Een baanbrekend ontwerp, waarbij elke ruimte een eigen verhaal vertelt. Het Rietveld Schröderhuis staat samen met onder andere de Eiffeltoren en Big Ben op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Lees meer

De Stijl activiteiten in regio Utrecht & Amersfoort