Centraal Museum: Bye bye De Stijl


Het jaar 2017 staat in het teken van 100 jaar De Stijl. Deze beroemde moderne kunstbeweging is in allerlei tentoonstellingen getoond en herdacht. Het Centraal Museum verzorgt de laatste tentoonstelling in de landelijke De Stijl-manifestatie. Met werken van hedendaagse kunstenaars, van de jaren negentig tot nu, die iconen van Rietveld en Mondriaan als uitgangspunt nemen om zich tegen af te zetten, te doorgronden, te citeren of te persifleren.

Invloed van De Stijl
In de tentoonstelling, met onder andere Collectief General Idea, Erik van Lieshout, Katja Mater, Mary Heilman, Ding Yi, Barbara Visser, Marc Bijl, reageren de kunstenaars met hun werk op De Stijl of zetten zich juist af. 

Vertrekpunt van de tentoonstelling is een aantal onderdelen van de installatie Infected Mondriaan van het invloedrijke collectief General Idea. Als reactie op de Aids Epidemie maakte General Idea kopieën van schilderijen van Mondriaan en stoelen van Rietveld, waarbij ze het geel vervingen door het door Mondriaan verfoeide groen. 

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: "Honderd jaar na de oprichting van het  kunstenaarstijdschrift is De Stijl uitgegroeid tot een iconisch begrip. Zij staat voor compromisloze ambitie en verheven idealen die tot op de dag van vandaag kunstenaars inspireert, imponeert en sommigen ook irriteert. Deze kunstenaars houden de beweging van weleer springlevend."

Wanneer

  • dagelijks t/m 4 maart 2018

Reviews

Terug naar overzicht