De Stijl en nu verder in galerie De Pastoe Fabriek

Contact

Adres:
Rotsoord 7 B (ingang via restaurant De Zagerij)
3584 CS Utrecht
Plan je route

Op 16 september 16.00 uur opent Bart Rutten, directeur Centraal Museum Utrecht, de manifestatie De Stijl en NU verder in de nieuwe Galerie De Pastoe Fabriek, in het voormalige fabriekscomplex op Rotsoord 7B in Utrecht. Hij zal bij die gelegenheid een lezing geven over het belang van het gedachtengoed van De Stijl voor onze toekomst. De Stijl en NU verder is een initiatief van Stichting De Pastoe Fabriek. De stichting gaat in de nieuwe galerie tentoonstellingen en lezingen organiseren rond 'social design'. 

De eerste tentoonstelling in de nieuwe galerie is een presentatie van het werk van Shigeru Uchida (1943 - 2016). Uchida was jarenlang een van Pastoe's belangrijkste ontwerpers. Hij streefde naar een universele spirituele essentie, waar de Stijl kunstenaars ook naar op zoek waren. In de tentoonstelling staat de inhoudelijke opdracht tot het uitbeelden van harmonie en het belang van de esthetische waarden zoals zuiverheid, rust, ruimtelijkheid en duurzaamheid centraal. Daarnaast zal ook aandacht besteed worden aan de winnaars van de 'Utrecht Manifest Social Design Prijs', als belofte naar de toekomst.

Lezingen- en filmprogramma
Vanaf oktober is er maandelijks een lezing waarin oudere en jongere ontwerpers laten zien hoe hun werk beïnvloed is en wordt door De Stijl. 
8 oktober: Rietveld
Inleider: Nathalie Dubois curator Centraal Museum Utrecht. 
Spreker: Bertus Mulder.
Programma:Van Berlage tot Rietveld, gevolgd door de film ‘Rietveld ruimtekunstenaar’, inleiding op het Rietveld project Hoograven, gevolgd door de film over de restauratie en renovatie van dit project
12 november: Houdbare moderniteit
Inleider: Pieter Hooimeijer
Sprekers: Hubert Jan Henket (architect), Florian Idenburg (architect, SO-IL) en Kristian Koreman (architect, ZUS architecten)
10 december: En NU verder - Herleving van de Schoonheid
Inleider: Frederike Huygen.
Sprekers: Wolfram Peters (NPK), Joost Grootens (Studio Joost Grootens)

Wanneer

  • elke zaterdag en zondag t/m 31 december 201712.00 - 17.00 uur

Reviews

Terug naar overzicht