Museum Jeugduniversiteit in Slot Zuylen

Reeds plaatsgevonden


Met een serie colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar doet Slot Zuylen dit najaar voor de tweede keer mee aan de MuseumJeugdUniversiteit. Vier experts gaan aan de hand van vier uiteenlopende onderwerpen in op het leven op een kasteel.

De colleges duren een uur en hebben een bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op de geschiedenis en inrichting van Slot Zuylen. De sprekers zijn wetenschappers uit de academische wereld, conservatoren of experts uit een bepaald vakgebied. Voor ieder college is een prikkelende vraag het uitgangspunt, waarna de studenten al hun vragen of opmerkingen kunnen afvuren op de sprekers. Het resultaat is een wervelende collegereeks over ongewone slaapkamers, rebelse vrouwen, middeleeuwse kastelen en moderne stoelen.

Slapen op stand
De reeks begint op de slotdag van de huidige tentoonstelling Gerrit Rietveld in Slot Zuylen. Vernieuwing aan de Vecht. Natalie Dubois (conservator design en toegepaste kunst van het Centraal Museum) gaat in op de prangende vraag: waarom is zitten op een harde plank wél comfortabel? Belle van Zuylen specialist Netty van der Tak gaat vervolgens met haar studenten op zoek naar sporen van Belle in het achttiende-eeuwse huis. Interieur historicus Ineke Beeling duikt in de geschiedenis van slapen op stand en vraagt zich af: hoe laat ging de zoon van een baron vroeger naar bed? Het afsluitende college wordt verzorgd door Annemieke Wielinga, mediëvist en hoofd bedrijfsvoering van Slot Zuylen. Ze gaat tijdens een ‘expeditie’ in het huis op zoek naar de Middeleeuwen, naar ridders en kerkers in Slot Zuylen.

Inschrijven
De reeks colleges wordt aangeboden in samenwerking met de MuseumJeugdUniversiteit, een samenwerkingsverband van bijna 60 musea in heel Nederland, die in wisselende samenstelling ieder half jaar een reeks interactieve colleges organiseren. De colleges in Slot Zuylen vinden plaats op vier zondagen (om 11:30): 24 september, 15 oktober, 12 november en 10 december. Kosten zijn €20, - per deelnemer. Inschrijven kan via www.museumjeugduniversiteit.nl. Meer informatie is te vinden op www.slotzuylen.nl.

Wanneer

  • Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden

Reviews

Terug naar overzicht